Ik heb geen zin om te lezen.
Oke.
Luister dan maar:

"Noodzaak is het woord dat we gebruiken op het moment dat we echt niet meer weten waarom."

Men vraagt vaak "Waarom?" Waarom doe je dat? Waarom doe je dat zo? Waarom doe je het überhaupt? Heel leuk wat je doet, maar waarom moet ik dat zien?

Mijn antwoord op die vragen is vaak vrij simpel: "Ik heb geen idee." Vervolgens draai ik de vraag vaak om: Waarom denk jij dat ik dat doe? Waarom denk jij dat ik dat zo doe? Waarom denk je dat ik het überhaupt doe? Ja, ik vind het ook leuk wat ik doe. Waarom denk jij dat ik wil dat je dat ziet?

Sommige mensen kijken me dan verbaasd aan. Ze verwachten vaak dat ik, als maker, kunstenaar, bedenker (etc.) het antwoord op de 'waarom'-vraag heb. Helaas heb ik die niet altijd. Is het niet heerlijk?

Als ik het waarom van alles wat ik deed precies zou weten, wat was er dan nog uit te zoeken. te bevragen of te tonen? Juist de zoektocht naar het "waarom der dingen" is waar de kunsten zo geschikt voor zijn. Het antwoord op de vraag naar betovering en zin vinden we namelijk niet op een andere manier. Die ligt, wat mij betreft in de fantasie, de ontroering en de idiote en wonderlijke verhalen die wij onszelf als mens laten geloven. Daarom doe ik wat ik doe, doe ik het zoals ik het doe, doe ik het überhaupt en vind ik het leuk als jij, als toeschouwer, publiek en medemens, met mij mee wil kijken in die zoektocht.

Daarom.